Gjetja e emrit të përsosur për biznesin tuaj mund të duket si një detyrë e pakapërcyeshme. Me një botë të konkurrencës atje, gjetja e një emri që është unik, i paharrueshëm dhe që flet për vizionin dhe vlerat e markës suaj nuk është diçka e thjeshtë. A duhet të jetë për ju, për klientët tuaj, një akronim, një përzierje dy fjalësh, apo ndoshta edhe ndonjë frazë të errët në latinisht? Ky udhëzues i shkurtër ka të bëjë me lehtësimin e kërkimit.

Këshilla për zgjedhjen e një emri biznesi

I paharrueshëm

Sado personal, poetik dhe origjinal të jetë emri juaj, ai duhet – mbi të gjitha – të jetë diçka që njerëzit mund ta mbajnë mend. Audienca juaj duhet të jetë në gjendje të lidhet me emrin, t’ua tregojë të tjerëve, ta shqiptojë dhe shqiptojë atë. Nëse dikush dëgjon për biznesin dhe dëshiron të mësojë më shumë informacion rreth shërbimeve tuaja, a do të mund ta shkruajë menjëherë në Google, të shkruar saktë? Nëse jo, mund të mos jetë zgjedhja ideale.

Jo vetëm një përshkrim

Ka një ndryshim midis një emri dhe një përshkrimi. Ndërsa është e lehtë t’i përmbahesh fakteve dhe të zgjedhësh një emër që thjesht thotë atë që bën, një emër si ky nuk ndihmon për të dalluar shërbimet tuaja dhe e bën të vështirë vendosjen e emrit të markës tregtare. Megjithatë, është mirë të jesh i qartë për atë që po ofroni – qoftë këshillë ligjore, riciklim, parukeri apo fotografi, ju dëshironi që njerëzit që kërkojnë këto shërbime t’ju identifikojnë si një opsion. Një zgjidhje mund të jetë shtimi i një fjale përshkruese në emrin tuaj, si ‘Dizajn’ nëse jeni një kompani dizajni. Në këtë mënyrë, audienca juaj e di se çfarë bëni, por edhe kush jeni.

I thjeshtë

Kur emërtoni një biznes, thjeshtësia është thelbësore. Zgjidhni një fjalë ose frazë të shkurtër me sa më pak rrokje të jetë e mundur dhe sigurohuni që të mos keni nevojë të shpjegoni kuptimin kur prezantoni veten. Kjo mund të zhvlerësojë markën tuaj.

Flet me vizionin dhe identitetin e biznesit tuaj

Si biznes, ju do të keni një ide të qartë të etikës dhe qëllimeve tuaja, si dhe se si dëshironi të ndihet audienca juaj kur lidheni me markën tuaj. Një emër që ngjall një ndjenjë ose ide në audiencën tuaj ka më shumë gjasa të lidhet me ta në një nivel personal dhe të krijojë një angazhim të qëndrueshëm me shërbimet tuaja. Më shumë se kaq, një emër i mirë do të vendosë themelet për identitetin tuaj të markës.

Dëshmi e së ardhmes

Tani për tani, ju mund të dëshironi të filloni një biznes këshillimi, duke u fokusuar në udhëheqjen e biznesit në sektorin financiar. Pra, një emër si ‘Lead Finance’ mund të ketë shumë kuptim. Por çfarë ndodh kur biznesi po lulëzon dhe ju dëshironi t’i çoni këshillat tuaja drejtuese në industri të reja? Papritur, emri nuk po flet më me deklaratën e projektit të biznesit tuaj. Një emër i mirë do të jetë provë e së ardhmes, që do të thotë se nuk do të dalë e vjetër ose nuk do të ngushtojë perspektivat tuaja. Është specifike për atë që jeni tani, por me hapësirë ​​për t’u rritur.

Punon në forma të ndryshme

Emri i biznesit tuaj do të shihet si një logo, do të lexohet si një fjalë dhe do të thuhet me zë të lartë. Zgjedhja e një emri të mirë ka të bëjë me marrjen parasysh të këtyre mënyrave të ndryshme të angazhimit dhe zgjedhjen e një fjale që tingëllon dhe duket aq e mirë sa lexohet. Flisni me ne rreth markës dhe dizajnit të logos. 

Metodat për të krijuar një emër biznesi të paharrueshëm

Brainstorm

Kur mendoni për biznesin tuaj dhe shërbimet që synoni të ofroni, fjalët automatikisht do të fillojnë të vijnë në mendje – fjalë të drejtpërdrejta për atë që bëni, por edhe disa më ilustruese dhe abstrakte. Shkruani të gjitha këto - fillimisht pa kufizime. Mendoni anash në këtë fazë: shikoni nëpër Thesaurus, provoni një fjalë nga një mitologji, apo edhe përktheni idetë që keni tashmë në gjuhë të tjera dhe shikoni se çfarë ndodh. Pasi të keni disa materiale për të punuar, filloni të shkurtoni ofertat tuaja mendore më të gjata dhe më pak tërheqëse. Përqendrohuni te emrat që flasin me tonin tuaj të zërit dhe janë të thjeshtë, por ndjellës. Këta mund të jenë pretendentë të fortë.

Bëni një pushim Ndonjëherë, frymëzimi do të vijë atëherë kur nuk e prisni. Shkoni për një shëtitje, bisedoni me një mik, dëgjoni muzikë - bëni gjithçka që ju nevojitet për ta lënë mendjen tuaj të endet larg detyrës në fjalë. Ju mund të gjeni sapo ta bëni këtë, emri do të vijë.

Kontrolloni nëse emri juaj është i disponueshëm

E keni gjetur. Emri është i përsosur. Tingëllon mirë, duket mirë dhe rezonon me gjithçka që ju qëndroni dhe dëshironi të arrini. Megjithatë, jini të kujdesshëm për t’u dashuruar shumë shpejt. Është koha për të kontrolluar nëse ai emër i çmuar është i disponueshëm. Përpiquni të regjistroni URL-në tuaj të dëshiruar dhe shikoni nëse është marrë në një sit me emër domaini. Nëse jo - sukses! Nëse është, mund të provoni të shtoni një fjalë modifikuese në origjinal. Kini kujdes të shkoni për lloje të tjera domenesh përveç .com ose .co.uk pa ndonjë arsye të mirë, sepse pavarësisht se Google këmbëngul se llojet e tjera të domeneve renditen saktësisht të njëjtë, këta të dy i japin besueshmëri më të madhe biznesit tuaj dhe janë më miqësorë për përdoruesit. Ka të ngjarë të duhen disa përpjekje përpara se të gjeni domenin e përsosur dhe mund t’ju duhet të jeni të përgatitur për të negociuar për opsionin e duhur. Nëse media sociale është një pjesë e madhe e planit tuaj të biznesit, mund të dëshironi të kontrolloni dyfish disponueshmërinë e emrit të llogarisë suaj të ardhshme dhe ta rezervoni atë në platformat që keni më shumë gjasa të përdorni.

Së fundi, dhe ndoshta më e rëndësishmja, sigurohuni që emri juaj të mos jetë tashmë i markuar nga një biznes tjetër duke e drejtuar atë përmes një faqe interneti të markës tregtare ose duke folur me një profesionist ligjor i cili mund ta hulumtojë këtë për ju. Më pas ju mund të dëshironi të konsideroni paraqitjen për markën tregtare në mënyrë që të mbroni reputacionin tuaj dhe të parandaloni konkurrentët që të tregtojnë suksesin tuaj në linjë. Shihni më shumë: Si të tregtoni emrin dhe logon e biznesit tim të ri?

Një emër nuk është gjithçka

Në fund të fundit, gjetja e emrit të duhur për biznesin tuaj është e rëndësishme, por nuk ka nevojë të jetë një betejë. Për sa kohë që është diçka me të cilën ju dhe klientët tuaj mund të lidheni dhe nuk është tashmë në përdorim, një emër nuk do ta bëjë apo prishë biznesin tuaj.

Flisni me ekipin e MerrWeb-it për hapat e ardhshëm pasi të keni në mendje emrin e përsosur. Ekipi ynë i ekspertëve mund t’ju ndihmojë të zhvilloni identitetin e markës dhe uebfaqes  tuaj dhe të krijoni një zgjidhje të ndërtuar me qëllim për t’iu të përshtatur nevojave tuaja.